onsdag den 13. maj 2015

Dag -385 Test af Bio-Lite brænder og kedel

Test af Bio-Lite brænder og kedel

På min tur fra Nordkapp til Melito di Porto Salvo vil jeg bruge så meget vedvarende energi som muligt. Undervejs i et år er der mange tekniske ting, der kræver strøm.
Pandelampe, telefon, pc, gps osv.
Umiddelbart kunne man jo vælge at bruge konventionelle batterier til det hele, men jeg kan egentlig godt lide tanken om, at den energi vi mennesker bruger, den henter vi fra naturens kræfter, så vidt det er muligt.

Jeg har derfor investeret i en mængde genopladelige batterier, i en pandelampe der lades op via USB stik, solcellelader, stor powerbank (solcellelader og powerbank testes senere), oplader til batterier der får strøm fra USB stik.
Alle mine tekniske gadgets drives således af strøm, der naturligvis kan lades op via strøm fra en stikkontakt, men også kan lades op via genopladelige batterier og/eller via USB stik.


Bio-Lite’n fik jeg først øje på hos den lokale Spejder Sport. Den passer lige ind i mit koncept om, at bruge så mange af naturens kræfter, som muligt.

Bio-Lite brænderen består af et brand-kammer samt en elektrisk generator.
I brænderen kan der bruges stort set alt brændbart materiale, som enkelt kan findes i naturen - kogler, smågrene, bark etc. Jeg har fundet, at specielt birkebark er rigtig godt til at få startet ilden.

Via den elektriske generator (den orange enhed) genereres der, via varmen fra ilden, energi som driver en lille generator i den orange enhed. Energien er med til at drive generatoren, som efter en lille halv times tid (afviger alt efter brandens styrke) danner ekstra energi, som sendes til USB stikket nederst i den orange enhed, og denne energi kan bruges til at lade mine gadgets op.
Endnu har jeg ikke nået at teste, hvor lang tid der går, før en eksempelvis ”batteritør” telefon igen kan bruges, men det skal komme an på en senere prøve.
Jævnført Bio-Lite’s egen hjemmeside skulle 20 minutters lade tid give 60 minutters taletid.


Energien fra varmen er også med til at drive en lille blæser, der har to styrker (knappen til denne findes lige over USB stikket).
Blæseren er ekstremt effektiv og vil kunne få i gang selv den mindste glød. Jeg har endnu ikke oplevet at ilden nogensinde er gået ud, når først der har været gang i den.

Til Bio-Lite’n findes der en mængde forskelligt ekstra udstyr. Grill, kedel, lamper og meget mere. Men alt dette har jeg ikke plads til i vognen. Jeg har dog valgt at købe en kedel, da jeg ikke vil risikere at kunne løbe tør for eksempelvis gas, så jeg kan få kogt vand.


Jeg brugte 9 minutter på at koge ½ liter vand, men det skal her bemærkes, at blæseren kun kørte på lav styrke. Ved at køre blæseren på høj styrke, vil dette sænke kogetiden betragteligt. Lidt ligesom at skrue op for gassen på Trangia’en……
Kedlen har to sammenklappelige håndtag, som er gummibelagte og på ingen måder varme. Selve kedlen er dog naturligvis varm, og det er derfor en god idé at slå håndtagene ud før man sætter kedlen på brænderen.
Låget til kedlen sidder godt fast også når man hælder fra den, og via den gummebelagte kant på låget, kan man nemt få låget af uden at brænde sig. Med til kedlen hører også en lille madskål – helt perfekt til havregrøden J

Når det kommer til det brænde, som skal puttes i brandkammeret, så er det en rigtig god idé at finde brænde uden alt for meget bark, samt selvfølgelig sørge for at brændet er så tørt som muligt.
Bio-Lite’n brænder det meste, også halvtørt brænde, men med dette risikerer man en kraftig røg. Der er altså ikke den store forskel på et almindeligt bål kontra det bål, som er i Bio-Lite’n, men røgudviklingen virker kraftigere i Bio-Lite’n, da den kommer fra et komprimeret område, kontra et almindeligt bål hvor der er masser af luft omkring.


Man skal hele tiden huske på at smide brænde i Bio-Lite’n, så det er en god idé at have samlet et godt forråd, så man ikke løber tør.
Hvis man skal lade gadgets op, kan det godt virke en smule irriterende at skulle holde øje med ilden stort set hele tiden, men omvendt så er der et eller andet hyggeligt over det at sidde og holde styr på ilden.


Inden man pakker Bio-Lite’n sammen skal man lige lade brændkammeraet køle af i mindst 10 minutter.
Det perforerede net, der omgiver brændkammeret er ikke specielt varmt – nærmere lunt, men på den side med generatoren er det rigtig varmt. Selve generatoren køler også ned, men den er ikke varm. Man kan bare høre en let summen indtil den slukker af sig selv.

Firmaet bag Bio-Lite har tænkt gode tanker, når det kommer til design.
Når brænderen og kedlen er pakket ud, ser det ret voldsomt ud, og mange vil tænke, når de ser brænderen og kedlen, at det her fylder alt for meget i bagagen……


…..men frygt ikke.
Madskålen til kedlen passer ned i selve kedlen. Generatoren passer ned i brandkammeret, og brandkammer/generator passer igen ned i kedlen. På med låget og hele herligheden fylder ikke mere end selve kedlen.


KONKLUSION

Bio-Lite er et rigtig godt supplement til Trangia brænderen, hvis man skal på længere ture, hvor man i tillæg gerne vil have muligheden for at kunne lade strømkrævende gadgets op. Brænde til Bio-Lite’n er der altid at finde, hvor man godt kan risikere at løbe tør for gas eller fuel til Trangia’en. Det er også set, at gas-flasker/kander kan være utætte, når de skrues af brænderen - dog sjældent at det sker.
Bio-Lite’n har dog den irriterende ting, at den kræver tørt brænde, hvis man skal undgå kraftig røgudvikling. Og tørt brænde er ikke altid at finde på eksempelvis fjeldture. Men på den anden side – det er gas jo heller ikke…..
Find mere info her http://www.biolitestove.com/







Ingen kommentarer:

Send en kommentar